Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Adatbank

TEVÉKENYSÉGÜNK

A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Adatbankja

Az Adatbank ötféle alaptevékenységet végez: beszerzi, kutatásra alkalmas állapotba hozza a legfontosabb lakossági és vállalati adatfelvételeket; nagyméretű longitudinális adatbázisokat épít adminisztratív regiszterek felhasználásával; fejleszti és menedzseli az ELKH minden társadalomtudományi kutatója és szerzőtársaik számára elérhető KSH-KRTK Kutatószobát; Kísérleti Labort üzemeltet; gyakornoki programmal és oktatással segíti az egyetemi képzést.

Jelenleg 186 kutató rendelkezik szerver-hozzáféréssel és használja nagyméretű adatbázisainkat. 2018-ban 106, míg 2019-ben 191 esetben biztosítottunk adathozzáférést.

A KSH-KRTK Kutatószobában megnyitása óta összesen 8393 időpontfoglalást regisztráltunk 148 kutató részéről, akik 48 nemzetközi és hazai projekten dolgoztak, illetve dolgoznak.

A KRTK öt Lendület csoportjának mindegyike használja az infrastruktúrát. Az adatokra építve 580 publikáció, valamint 136 BA, MA és Ph.D. disszertáció, és számos szakpolitikai hatásvizsgálat született itthon és külföldön, többek között olyan programokban, mint az ERC, H2020, Lendület, Kiválósági Együttműködési Program, OTKA.

Az adatokat és a használatukkal kapcsolatos szolgáltatásokat a kutatók ingyenesen vehetik igénybe, kivéve a Kísérleti Labort, melynek infrastruktúráját részben térítés ellenében tervezzünk biztosítani KRTK-s affiliációval nem rendelkező kutatások számára. Az adathozzáférés módját minden esetben az elsődleges adatgazdákkal kötött szerződések szabályozzák.