Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Adatbank

HÍREK

Adatbanki és Kutatószobai híreink

2020.12.11.

Tájékoztatunk Benneteket, hogy az Adatbank és KSH-KRTK Kutatószoba nyitvatartási ideje a 2020. decemberi és 2021. januári hónapban az alábbiak szerint alakul:

Zárva:

2020.12.12. (Szombat)

2020.12.18. – 2021.01.03.

Kérjük, hogy az adatkéréseket, illetve a kutatószobai munkátokat ennek figyelembe vételével tervezzék. A kutatószobai OC kéréseket 2020.12.15-ig legyetek kedvesek elküldeni a KSH-nak, amennyiben biztosan meg szeretnétek kapni még az évben. Az Adatbank munkatársai év végi szabadságolások miatt csak emailen keresztül lesznek elérhetők, ezért számítsatok a lassabb ügyintézésre.

ADMIN3 ADATOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK

2020.12.01.

Örömmel tájékoztatunk benneteket, hogy elkészült és hozzáférhető az Admin3 2. verziója (admin3_v2.dta). Az adatállomány hozzáférésének igénylése - a korábban megszokott módon - az adatbanki adatkérő lap elküldésével indítható.

Az új verzió elérésének érdekében létrehoztunk egy dedikált szervert (prosperity), ahol csak az Admin3 adatbázis található. Aki érvényes hozzáféréssel rendelkezik (Admin3_v1) automatikusan megkapja a szükséges szerver csomagot és jogosultságot. Az érintettek hamarosan kapni fognak egy személyre szóló levelet, amiben tájékoztatjuk az új szerver elérésének menetéről, és a kihelyezett fájlok eléréséről. Kérnénk mindenkit, hogy legkésőbb jövő hét végéig (2020.12.11) álljon át az új szerver használatára. Illetve felhívnánk a figyelmet, hogy az Admin3_v1-es fájlok 2021.01.04-ig párhuzamosan elérhetőek lesznek a dbtop szerveren.

AZ ELÉRHETŐ ADATBÁZISOK KÖRE BŐVÜLT

2020.12.01.

Megérkezett a Bértarifa-felvétel 2017-2018 éves nyers adata. Az adatok feldolgozása folyamatban van, a felhasználó barát verzió 2021. januárjában válik majd elérhetővé, addig is szíves türelmeteket kérnénk.


Frissítettük a munkanélküliségi adatbázist. A NFSZ (régi nevén NMH vagy OMK) Munkanélküliségi adatbázis havi adatai területi szintre aggregálva tartalmazzák a regisztrált munkanélküliek létszámát különböző bontásokban. Az adatsorok 1990. decemberétől 2019. decemberéig tartanak.

Az adatokhoz való hozzáférési igényt az adatkeres@krtk.mta.hu email címen kérjük jelezni.


Kutatószobai hírek

2020.09.15.

A járványhelyzet miatt a kockázatok csökkentése érdekében 2020. szeptember 8-tól kötelezővé tesszük a maszkhasználatot a Kutatószobában. A szabályok betartása közös érdekünk.

Bővült az adatbanki adatok köre az irányítószám és a településazonosító adatokkal

2020.09.15.

Elkészítettük a Posta irányítószámainak legfrissebb listáját Stata dta formátumban. Az állomány tartalmazza a 2020-ban létező irányítószámokat, a hozzájuk tartozó településekkel és településrész nevekkel, valamint a települési számjelrendszerből vett településekhez tartozó kódokat: a települések 4 és 5 jegyű KSH településazonosítóját, megye, régió és járás (174-es) kódját, aktuális jogállását, ill. régebbi területi besorolásokat is: a 175-ös járást, a 150-es, 168-as, 174-es és a 175-ös kistérség kódolást.


A területi adatokkal dolgozó kutatók munkájának segítése céljából elkészítettük a KSH legfrissebb (2019-es) területi számjelrendszerének elemeit Stata dta formátumban. Az állomány tartalmazza a 2019-ben létező települések 4 és 5 jegyű KSH településazonosítóját, megye, régió és járás (174-es) kódját, illetve a települések aktuális jogállást. Továbbá hozzáraktuk az adatbázishoz a KSH által már nem használt, régebbi területi besorolásokat is: a 175-ös járást, a 150-es, 168-as, 174-es és a 175-ös kistérség kódolást.


Az adatokhoz való hozzáférési igényt az adatkeres@krtk.mta.hu emailcímen kérjük jelezni.

KUTATÓSZOBAI HÍREINK

2020.08.31.

Tájékoztatunk benneteket, hogy igazodva a szeptembertől érvényes munkarendhez, a KSH-KRTK Kutatószobát a szerdai napok kivételével egész hétre megnyitjuk. A kutatószobát egyszerre 8 fő használhatja.

A szerdai napot fenntartjuk azok számára, akik egészségügyileg veszélyeztetett kategóriába sorolják magukat. Ezen a napon egyszerre 4 fő használhatja a Kutatószobát. Kérjük azokat, akik élni szeretnének ezzel a lehetőséggel, jelezzék számunkra a kutatoszoba@krtk.mta.hu címen.

E nyitvatartás a visszavonásig érvényes, fenntartjuk a jogot a változtatásra a járványügyi helyzet súlyosbodása esetén.

GY.I.K.

2020.08.05.

Elkészítettük az oldal összefoglalóját, ami segítségedre lehet a használat során:


ADATBÁZISOK


Itt olvashatsz általánosságban az adatbázisainkról

https://adatbank.krtk.mta.hu/wordpress/adatbazisok/

Itt részletes leírást, illetve letölthető alapleírást és változókatalógust találsz az elérhető adatbázisainkról

https://adatbank.krtk.mta.hu/wordpress/adatbazisok/elerheto-adatbazisok

Itt megtudhatod, hogy mik az elérhető adatbázisokhoz való hozzáférés menete

https://adatbank.krtk.mta.hu/wordpress/adatbazisok/adatkeresek-menete/


KSH-KRTK KUTATÓSZOBA


Itt olvashatsz általánosságban a KSH-KRTK Kutatószobáról

https://adatbank.krtk.mta.hu/wordpress/kutatoszoba/

Itt megtudhatod, hogy milyen feltételek teljesítése szükséges a kutatószobai hozzáféréshez

https://adatbank.krtk.mta.hu/wordpress/kutatoszoba/tudnivalok/

Itt megtudhatod, hogy milyen projektek indultak eddig a kutatószobában

https://adatbank.krtk.mta.hu/wordpress/kutatoszoba/futo-projektek/


LABOR


Itt olvashatsz általánosságban a laborunkról

https://adatbank.krtk.mta.hu/wordpress/labor/

Itt olvashatsz általánosságban a laborban indított kísérleteinkről

https://adatbank.krtk.mta.hu/wordpress/labor/eddigi-kiserleteink/


KÉPZÉS


Itt olvashatsz általánosságban a képzéseinkről

https://adatbank.krtk.mta.hu/wordpress/kepzes/

KUTATÓSZOBAI HÍREINK

2020.07.22.

KUTATÓSZOBA HASZNÁLATA

A COVID-19 pandémia okán hangsúlyosan kérjük, hogy a legenyhébb felső légúti tünet esetében is kerüljétek a Kutatószoba látogatását. A belépést megelőzően a kihelyezett kézfertőtlenítő szakszerű használata kötelező. A zárt tér jelentette kockázat mérséklése okán javasoljuk maszk használatát. Mindennap nyitás előtt fertőtlenítjük a kutatószobai billentyűzeteket, egereket, asztalokat és székkarfákat és a kilincset. A szabályok betartása közös érdekünk.


KUTATÓSZOBAI KÁRTYA ELHAGYÁSÁNAK JELENTÉSE

Nyomatékosan kérünk Benneteket, hogy amennyiben elveszítettétek a kutatószobai belépésre jogosító belépőkártyátokat, úgy azt haladéktalanul jelezzétek az Adatbank felé az érvényes szabályoknak megfelelően. A HTK épületbe érvényes új kártyát addig NE igényeljetek, amíg az Adatbank vissza nem jelzett számodra, hogy törölte az elveszett kártyáról a KSH-s belépési jogokat. (Ellenkező esetben, ha a KSH-nál nem regisztrált új kártyával kíséreled meg a bejutást, úgy az kitiltást von maga után).


A KUTATÓSZOBA ZÁRVA TART 2020. AUGUSZTUS 17-20. KÖZÖTT

A felügyelettel kapcsolatos nehézségek miatt szeretnénk 2020. augusztus 17-20 között zárva tartani. Ha valakinek fontos, hogy nyitva legyen a Kutatószoba az említett napokon, kérjük jelezze 2020. július 29. 9 óráig!

Megújult az Adatbank honlapja

2020.07.14.

Az új honlap kialakításánál törekedtünk arra, hogy egy modern, átlátható, felhasználóbarát oldalt hozzunk létre. Ennek eredményeképpen a honlapon az olvasó az Adatbank által gondozott adatbázisokról részletesebb leírásokat, az adatelérés pontos menetével és egyéb szolgáltatásainkkal (Kutatószoba, Labor, képzés) kapcsolatos információkat találsz.

Internet Explorer használata esetén a legfrissebb programot ajánljuk a honlap teljes tartalmának a megjelenítéséhez.

A honlap tartalmával, használhatóságával kapcsolatos visszajelzéseiteket örömmel fogadjuk az adatbank@krtk.mta.hu címen. Jó böngészést kívánunk!

STATA HÍREK

2020.07.10.

Szeretnénk figyelmetekbe ajánlani a useold parancsot. A Stata 15 és 16-os verziója nem tudja megfelelően kezelni az ékezetes karaktereket azokban az állományokban, melyek korábbi Stata verzióval készültek. Ennek a problémának a javítására szolgál a useold parancs. Ha use helyett useold-ot használunk, akkor behíváskor a Stata átkonvertálja az aktuális verziónak megfelelő kódkészletre a régebbi állományokat. Az átkonvertált állományt ilyenkor temp fileként kezeli a Stata és nekünk kell lementeni a megfelelő helyre. A useold parancs telepítés után használható.

​AZ ELÉRHETŐ ADATBÁZISOK KÖRE BŐVÜLT

2020.07.10.

AZ ELÉRHETŐ ADATBÁZISOK KÖRE BŐVÜLT A 2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS TELEPÜLÉSI SZINTRE AGGREGÁLT ADATAIVAL

A változókat 10 témakörbe rendeztük, melyek a következők: Belterületi, külterületi lakások, Családi állapot, Gazdasági aktivitás, Háztartások, családok, Ingázás, Iskolázottság, Lakásállomány, Nemzetiség, Népesség, Vallás.


Az adatok a TEIR rendszerből származnak, melynek adatkezelési irányelvei szerint szabadon hozzáférhetők a költségvetési szervek, nonprofit vállalatok, felsőoktatási intézmények és a 100%-ban állami tulajdonú vállalatok számára, így a KRKT munkatársai számára. Az adatok használatára vonatkozó igényeteket az adatkeres@krtk.mta.hu címen jelezhetitek felénk. Magánszemélyek és egyéb gazdasági társaságok hozzáférését a TEIR biztosítja költségtérítés ellenében.


ELÉRHETŐ A GEO - TELEPÜLÉS SZINTŰ KIEGÉSZÍTŐ ADATBÁZIS

Örömmel tájékoztatunk titeket, hogy elkészült a GEO adatbázis település szintre aggregált változata, mely az összes település közötti autós és (bizonyos feltételek teljesülése esetén) tömegközlekedési elérési időket és távolságokat tartalmazza. Az adatok használatára vonatkozó igényeteket az adatkeres@krtk.mta.hu címre küldött, kitöltött adatkérő lappal jelezhetitek felénk. Használat előtt mindenképpen olvassátok el a fájlhoz tartozó leírást, melyet levelünkhöz csatoltunk.

http://test.adatbank.krtk.mta.hu/wordpress/geo_telepules_leiras/

Javaslatok a nagyméretű adatbázist használó kutatóknak

2020.06.16.

A nagyméretű adatbázisokat használók figyelmét ismételten szeretnénk ráirányítani a Stata gtools parancsaira (pl. gduplicates, gsort, gsample, gegen). Ezek használatával időt és szerverkapacitást nyerhetünk, ami mindannyiunk érdeke.

Korábbi híreink között már szerepelt a gsample parancs, mellyel pl. 5%-os véletlen mintát vehetünk az egyénekből az alábbi módon: gsample 5, percent cluster(anon). Szeretnénk kiemelni, hogy a gsample parancs alapértelmezés szerint úgy működik, hogy megfigyeléseket duplikál a pontos mintavételi százalék elérése érdekében. Ahhoz, hogy "pótlás nélkül" vegyen mintát, tehát mindegyik eredeti megfigyelés csak egyszer szerepeljen, a "wor" opciót kell használni: gsample 5, percent cluster(anon)wor

FRISSÍTETT ADATBÁZISOK

2020.06.16.

Elérhető a T-STAR új hulláma. Az adatbázis frissült a 2018-as témákkal, a működő vállalatok 2017-es adataival, továbbá az igazságszolgáltatás téma 2016-os változóival. 2 új téma is bekerült az adatbázisba: városok (vr.dta), alkalmazottak száma (al.dta). A városok témában közlekedési, közigazgatási és kulturális változók szerepelnek 1998 és 2018 között csak a városokra kitöltve. Az alkalmazottak témában pedig az alkalmazottak száma szerepel 2003, 2007-2009-re vonatkozóan egyjegyű FEOR és nemek szerinti bontásban, 2012-2018 között 2 jegyű FEOR és nemek szerinti bontásban.

KUTATÓT KERESÜNK - ADMIN3 "HAJLÉKTALAN-MINIKUTATÁSHOZ"

2020.06.16.

Keresünk olyan kutatót, aki szívesen részt venne az Admin3 adatokon alapuló, hajléktalanokkal foglalkoztó kutatásban. Érdeklődni, illetve bővebb információkat kérni Sebők Annánál lehet a sebok.anna@krtk.mta.hu címen.

ADMIN3 ADATOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK

2020.06.16.

ADMIN3 ADATOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK

Az alapfáljlok köre bővült az elmúlt hetekben, így az alábbi adatkörök érhetőek el az arra jogosult kutatók számára:

- Admin3 alapadatok (Admin3_alap_v1.dta)

- NAV adatok (Admin3_nav_eredeti_v1.dta)

- FEOR információk (Feor_v1.dta)

- TEÁOR információk (Admin3_teaor_1_2.dta)

-munkanélküliekre, közfoglalkoztatottakra vonatkozó információk (PM_MU_jaradekos.dta, PM_MU_kozfogl.dta, PM_MU_kozvetit.dta, PM_MU_nyilv.dta, PM_MU_prog.dta)

-egészségügyi adatok (neak_eu_fekvo_H1_v1.dta, neak_eu_hazio_H1_v1.dta, neak_eu_jaro_H1_v1.dta, neak_eu_kozgyogy_H1_v1.dta


Az adatokhoz való hozzáférési igényeteket az adatkeres@krtk.mta.hu címen jelezhetitek, majd az engedélyezett adatkérést követően megkezdhetitek a kutatómunkát.


Probléma a transzfer változónál. A TGYÁST/CSED-et kapó nők aránya az Admin2 és az Admin3 fájlokban nagyon lecsökken 2009 után. Ezen a nyomon elindulva azt találtuk, hogy a problémát valószínűleg egy technikai hiba okozza az összerakásnál, ami érinti a tgyás/csed, gyed, táppénz kódokat is. A felülvizsgálat folyamatban van, a probléma megoldásáig ajánlott a változó használatának a mellőzése.


Figyelmetekbe ajánljuk a /homePCIESSD800/Admin3/Hasznos_do mappában található do fájlokat, amelyek - főleg az egyéni és vállalati mobilitással foglalkozó kutatásokat fenyegető - adathibákat javítanak. A használat előtt érdemes elolvasni a hozzájuk tartozó leírásokat, melyek elérhetőek a Hasznos_do mappában vagy az adatkeres@krtk.mta.hu címre elküldött kérés esetén emailban is elküldünk.

NYITVATARTÁS

2020.06.16.

A Kutatószoba iránti növekvő érdeklődés miatt a Kutatószoba jövő héttől heti 3 napot lesz nyitva: hétfőn, kedden és csütörtökön 9.00-től 16.00-ig. A Kutatószobát használók számát - a távolságtartás érdekében - nem változtatjuk: azt egyszerre 6 fő használhatja.


Kérjük a kollégákat, hogy az adatbanki ügyeket csak a legszükségesebb esetben intézzék személyesen. Ha ez elkerülhetetlen, akkor legyenek szívesen előzetesen időpontot egyeztetni. Munkaidőben emailon, telefonon továbbra is rendelkezésre állunk.

A VÍRUSHELYZET MIATTI VÁLTOZÁSOK

2020.03.13.

A kialakult vírushelyzet miatt az Adatbank a jövő héttől visszavonásig szünetelteti a személyes ügyintézést. Az Adatbank munkatársai telefonon, emailban munkaidőben továbbra is állnak rendelkezésükre.

A Kutatószoba csökkentett üzemmódban fog működni, melyről az érintetteket külön levélben értesítettük, személyes ügyintézésre kutatószobai ügyek esetében sem lesz lehetőség.

Javaslatok a nagyméretű adatbázist használó kutatóknak

2020.02.26.

A nagyméretű adatbázist használó kutatókat kérjük, hogy:

- használják a műveletek gyorsabb lefutását eredményező gtools parancsokat illetve a fájl által foglalt tárhelyet csökkentő compress parancsot. A gtools parancskészletet mindenkinek önállóan kell letöltenie (ssc install gtools)


- a Stata do fájlban rögzített parancsok tesztelését az adatbázisból vett megfelelő méretű mintán hajtsák végre és csak az eredményes tesztelés után futtassák azt le a teljes adatbázison. Pl. 5%-os véletlen mintát az egyénekből az alábbi parancs segítségével vehetünk: gsample 5, percent cluster(anon). A gsample parancs működéséhez telepíteni kell a moremata parancsot is (ez egy kattintással elintézhető a gsample telepítőn belül is).


- ne mentsék le magukhoz azokat az eredeti adatfájlokat, melyekhez a hozzáférést megkapták, mert: i) véges a tárhelykapacitásunk ii) az eredeti adatbázison végrehajott frissítések a saját mappába lementett fájlokon nem fognak érvényesülni.


A szerverre telepített 16-os verziójú Stata a grafikus felületen megjelenő konzolba az alábbi parancsot beírva éritő el: /usr/local/stata16_24/xstata-mp

ADMIN3 ADATOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK

2020.02.26.

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy elkészült és hozzáférhető az Admin3 alapfile 1. verziója. Az adatállomány hozzáférésének igénylése - a korábban megszokott módon - az adatbanki adatkérő lap elküldésével indítható. Az elbírálást követően az adatok biztonságos környezetben, az adatbanki szerveren távoli hozzáféréssel kutathatók.


2022. február 25-ig az Admin3 adatbázist csak KRTK-s kutató által vezetett projektek tagjai használhatják. A projekt tagjai lehetnek külsős kutatók, de minden kutatási terméken meg kell jelennie társszerzőként legalább egy KRTK-s résztvevőnek.


Azokat a kutatásokat, melyek az Országos Kompetenciamérésből (OKM) származó adatokat használnak, egy projektnek tekintjük. Új kutatás a projektbe már belépett résztvevőkkel való konzultációt követően, velük megegyezve indítható. A projekt vezetője Horn Dániel, tagjai – egyelőre – Hermann Zoltán, Köllő János, Semjén András, Sebők Anna és Varga Júlia (az Oktatáskutató csoport tagjai). Az adatkeres@krtk.mta.hu címre érkezett projektindítási kérelmeket eljuttatjuk a már belépett kutatókhoz.


Ezeket a szabályokat azért hoztuk, hogy i) az adatbázist nagy munkával és sok pénzért létrehozó KRTK-t korlátozott ideig versenyelőnyhöz juttassuk, ii) mert az OKM adatok iránti nagy kereslet miatt fennáll annak a veszélye, hogy – ha nincs koordináció – számos azonos témával foglalkozó kutatás indul.

ANGOL NYELVŰ TÁJÉKOZTATÓ AZ ADMIN3 ADATOKRÓL

2020.01.28.


Örömmel tájékoztatjuk a kutatókat, hogy megjelent az angol nyelvű, Admin adatállományokról szóló tudományos tájékoztató, amely az alábbi linken érhető el:

https://www.mtakti.hu/wp-content/uploads/2019/12/BWP1902.pdf

KUTATÓSZOBAI HÍREK

2020.01.28.

Felhívjuk a figyelmüket, hogy a Kutatószobai incidensek elkerülése érdekében a fokozottan figyeljenek oda az alábbiakra:

1) A szabályzat szerint a Kutatószobába a kutató/asszisztens a kártyán kívül semmit sem vihet be. A személyes dolgokat (pl. kabátot, mobiltelefont, pénztárcát) a kutatók/asszisztensek - ha nem tudják a szobájukban elhelyezni - a könyvtárban, az erre szolgáló szekrényben hagyhatják a Kutatószoba használatának idejére.


2) A fénykép nélküli fehér belépőkártyával rendelkező kutatókat arra kérjük, hogy ragasszanak a nevükkel ellátott vignettát a kártyára, hogy ezzel csökkentsék a kártya elcserélésének esélyét. (Közvetlenül a kártyára ne írják a nevüket, mert ennek eltávolítása a kártya tulajdonosának megváltozásakor problémás lehet)


3) Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a szabályzat szerint a Kutatószoba ideiglenes elhagyásakor az adatok védelme érdekében a terminált is zárolni kell mindamellett, hogy ki kell tenni a monitorra a foglalt táblát.


Kutatószobába történő Stata parancs telepítésekor kérjük, hogy a parancs működésének a tesztelését a sikeres telepítés kiértesítését követő napon végezzék el annak érdekében, hogy az esetelgesen felmerülő problémákat azonnal jelezni tudjuk a KSH felé.


ADMIN3 ADATOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK

2020.01.09.

Egy hónapon belül elkészül az Admin3 adatbázis első verziója. Korábbi tapasztalataink alapján egy ilyen méretű és bonyolultságú adatbázis végső kialakítása, kutatásokkal való tesztelése legalább két évet vesz igénybe. Ezen időszak alatt (2020 februártól - 2022 januárig) az Admin3 adatállományon csak KRTK-s kutatók folytathatnak kutatásokat. Adott kutatásba bekapcsolódhat "külsős", a KRTK-val jogviszonyban nem álló kutató, de ő csak társszerző lehet, önálló jogon nem indíthat kutatást.

2022 januárját követően a hozzáférés szabályait enyhítjük, melynek részletes pontjait a tesztelési időszak (2020 február - 2022 január) alatt fogjuk kidolgozni.

Az oktatási témához kapcsolódó kutatásokat egy projektként kezeljük, a kutatási arányokról a projekt tagjai állapodnak meg. Az "oktatás-projekt" vezetője Horn Dániel, hozzá lehet fordulni ezekkel az igényekkel.

Az Admin3 adatállomány hozzáférésének igénylése az adatbanki adatkérő lap elküldésével indítható. Az elbírálást követően az adatok biztonságos környezetben, az adatbanki szerveren távoli hozzáféréséssel kutathatók.


TÁJÉKOZTATÓ AZ ADMIN3 ADATOKRÓL

Az Admin adatokról magyar nyelvű tudományos tájékoztató készült: Sebők Anna (2019): A KRTK Adatbank Kapcsolt Államigazgatási Paneladatbázisa. Közgazdasági Szemle, 66. évf. 11. sz. 1230–1236. o., mely az alábbi linken érhető el http://www.kszemle.hu/tartalom/cikk.php?id=1875.

Dolgozunk a tájékoztató angolra fordításán, annak az elérési útjáról a megjelenést követően értesítjük Önöket.

Személyi változás az Adatbankban

2019.08.09.

2019. augusztus 27-től Orosz Eszter feladatait - az adatbanki adatkérések és a kutatószobai adminisztráció bonyolítását - Vincze Dorina, az Adatbank új munkatársa veszi át. Dorinát

- az adatkérésekkel kapcsolatban az adatkeres@krtk.mta.hu címen,

- a kutatószobai projektekkel kapcsolatban a kutatoszoba@krtk.mta.hu címen, illetve

- az alábbi mobiltelefonon: 30/989-03-41 vagy az adatbanki vezetékes telefonon 1/224-67-03 érhetik el.

A betanulás időszakában türelmüket kérjük.

NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉS

2019.07.18.

Örömmel tájékoztatjuk a kutatói közösséget arról, hogy az Adatbank a Global Labor Organization társult tagja lett.

STATA HÍREK

2019.07.18.

Szeretnénk a figyelmükbe ajánlani a Stata gtools parancsait, melyekkel sok időt meg lehet takarítani nagyobb adatbázisokon történő futtatásnál.


Végeztünk egy tesztet egy 40 Gb-os fájlon, összehasonlítva az eredeti Stata parancsot a "g"-s megfelelőjével, és az alábbi, időben mért futtatási eredményeket kaptuk:

collapse 10 perc - gcollapse 7 perc

egen 15 perc - gegen 2 perc

sort 13 perc - gsort 1 perc

duplicates drop 20 perc - gduplicates drop 2 perc

reshape 22 perc - greshape 4 perc

(A tesztet most csak ezekre a parancsokra futtattuk, de további parancsoknak is létezik "g"-s megfelelője, lásd "help gtools")


Mindenkit arra bíztatunk, hogy mihamarabb telepítse magának ezeket a parancsokat (néhány másodpercet vesz igénybe) és ezeket használja. Telepíteni a Statában megszokott módon lehet: a "help gtools" beírásával megkapjuk, hogy pontosan milyen linkről.


Megváltozott nyitvatartás

2019.06.27.

Az Adatbankban a következő fél évre - a megnövekedett munkaterhelés és az Admin3 adatokkal kapcsolatos munka prioritásként kezelése miatt - nyitvatartási időt vezetünk be:

- személyes ügyintézésre hétfőn és csütörtökön 10:00-14:00 óra között van lehetőség,

- egyéb időszakban e-mailben lehet az Adatbank munkatársaihoz fordulni az adatbank@krtk.mta.hu, adatkeres@krtk.mta.hu illetve kutatószobai ügyek esetén a kutatoszoba@krtk.mta.hu címeken.

Kapcsolt államigazgatási adatok

2019.06.27.

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy beérkeztek a várva várt kapcsolt államigazgatási adatok, az Admin3 fájlok. Jelenleg az adatok elsődleges ellenőrzése zajlik. A korábban jelzetteknek megfelelően a Munkaerőpiaci Tükörhöz szükséges alap fájlokat előre láthatóan július végére tudjuk előállítani, azonban az adatok további javítása, ellenőrzése ez után is folytatódni fog, várhatóan fél évig. A fájlok megfelelő feldolgozottsága után (terveink szerint a nyár végén) tájékoztatót fogunk tartani az érdeklődő kutatóknak az adatállományról.


Tudnivalók az Admin3 adatfájlok hozzáféréséről: Az első két évben - a várhatóan nagy érdeklődés miatt - csak KRTK-s projektekben résztvevő kutatók folytathatnak kutatásokat az állományokon. Az oktatási modulhoz tartozó kompetencia eredményeket is feldolgozó kutatásokat pedig egy projektként kezeljük, az erre irányuló igényeket az oktatáskutatási csoporttal is szükséges egyeztetni.

ÁLLÁSLEHETŐSÉG

2019.05.23.

A kutatói adatkérések és a kutatószobai projektek adminisztrálásához kapcsolódó feladatok elvégzésére keresünk az alábbi feltételeknek megfelelő adatbanki asszisztenst, 2019. augusztus 1-től, 1 évre (meghosszabbítható). Amellett, hogy jövő hétfőtől a közigálláson hivatalosan is megjelenik az álláshirdetés, szeretnénk e fórum adta lehetőségeket is kihasználni. Kérjük, hogy ezen információk ismerősi körben történő továbbításával, megosztásával segítsenek abban, hogy megtaláljuk az új munkatársunkat:

***************************************************************************

Munkakör: ADATBANKI ASSZISZTENS


A közalkalmazotti jogviszony időtartama:

határozott idejű 14 hónapig tartó közalkalmazotti jogviszony


Foglalkoztatás jellege:

Teljes munkaidő


A munkavégzés helye:

1097 Budapest, Tóth Kálmán utca 4.


A munkakörbe tartozó, illetve a vezetői megbízással járó lényeges feladatok:

Kutatói adatkérésekkel, projektekkel kapcsolatos adminisztratív feladatok teljes körű ellátása: adatkérésekkel illetve projekt indítással/módosítással kapcsolatos dokumentumok előkészítése, kezelése, nyomon követése; nyilvántartások kezelése, karbantartása; határidők nyilvántartása, egyeztetés; kapcsolattartás a kutatókkal valamint szakmai partnerekkel; kutatószobai kamerakép figyelése, incidensek kezelése; adminisztratív kapcsolattartás a Gazdasági Osztállyal.


Illetmény és juttatások:

Az illetmény megállapítására és a juttatásokra a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény rendelkezései az irányadók.


Pályázati feltételek:

Középiskola/gimnázium,

Felhasználói szintű MS Office (irodai alkalmazások),

Precizitás és szervező képesség

Jó kommunikációs és problémamegoldó készségek

Hatékony, rugalmas munkaszervezés, proaktivitás

Cselekvőképesség, büntetlen előélet


A pályázat elbírálásánál előnyt jelent:

Angol nyelvtudás

Irodai/asszisztensi tapasztalat

Stata program ismerete

Egyéb alapszintű programozási ismeretek


A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások:

Szakmai önéletrajz,

Iskolai végzettséget igazoló bizonyítványok.


A munkakör betölthetőségének időpontja:

A munkakör legkorábban 2019. augusztus 1. napjától tölthető be.


A pályázat benyújtásának határideje: 2019. június 11.

A pályázati kiírással kapcsolatosan további információt Tir Melinda nyújt, a 06-30-959-3004 -os telefonszámon.


A pályázatok benyújtásának módja:

Elektronikus úton Máder Edit részére a mader.edit@krtk.mta.hu E-mail címen keresztül


A pályázat elbírálásának módja, rendje:

A beérkező pályázatok előértékelése után a kiválasztásra kerülő pályázókat a főigazgató által kijelölésre kerülő bizottság hallgatja meg. A felvételről a főigazgató dönt.


A pályázat elbírálásának határideje: 2019. június 14.


A munkáltatóval kapcsolatos egyéb lényeges információ:

A pályázaton kérjük feltüntetni a pályázati adatbázisban szereplő azonosítószámot: 8/2019., valamint a munkakör megnevezését (adatbanki asszisztens). Adatvédelem: Az álláspályázatra jelentkezők adatainak kezelését a pályázatot kiíró weboldalán (www.krtk.mta.hu) az Adatvédelem fül alatt található tájékoztató tartalmazza. Az MTA KRTK Adatbankja azzal a céllal jött létre, hogy támogassa a mikroszintű adatokat használó közgazdasági és szociológiai kutatásokat. Az MTA KRTK Adatbankja ötféle tevékenységet végez: beszerzi és kutatásra alkalmas állapotba hozza a legfontosabb lakossági és vállalati adatfelvételeket (Munkaerő-felmérés, Bértarifa-felvétel, vállalati mérlegadatok, oktatási adatbázisok); nagyméretű adatbázisokat épít adminisztratív regiszterek segítségével; fejleszti és menedzseli az MTA-KSH kutatószobát; kísérleti labort üzemeltet; valamint gyakornoki programmal és tanfolyamokkal részt vesz az egyetemi és kutatói (tovább)képzésben.

A munkáltatóval kapcsolatban további információt a www.krtk.mta.hu honlapon szerezhet.

Az Adatbank nem hatóság

2019.05.03.

Az utóbbi időben több kutató is kérte az Adatbankot, hogy engedélyezzen hozzáférést ilyen vagy olyan adatokhoz. Szeretnénk jelezni, hogy az Adatbank nem hatóság, minden esetben az elsődleges adatgazda kompetenciája, hogy döntsön a hozzáférés feltételeiről pl. a célhoz kötöttségről vagy a felhasználók köréről. Az Adatbank feladata ebben a folyamatban az adatgazda által rögzített szabályok betartása/betartatása. Ugyanakkor készséggel állunk rendelkezésre az adatgazda és a kutató közötti közvetítésben

Frissültek az adatbázisaink

2019.05.03.

Elérhető a T-Star új, 2016. évi hulláma. A Magyarországra vonatkozó empirikus területi vizsgálatok számára leggazdagabb tartalommal és legnagyobb területi részletezettséggel rendelkezésre álló információforrás a Központi Statisztikai Hivatal 1975-től működtetett Településstatisztikai Adatbázis Rendszere, a T-STAR. Az Adatbank által egységesített és ellenőrzött rendszer 1990-től kezdve évenként, tematikusan rendezve tartalmazza a KSH által gyűjtött vagy megkapott adatokat.

Frissítettük a munkanélküliségi adatbázist. A NFSZ (régi nevén NMH vagy OMK) Munkanélküliségi adatbázis havi adatai területi szintre aggregálva tartalmazzák a regisztrált munkanélküliek létszámát különböző bontásokban. Az adatsorok 1990. decemberétől 2018. decemberéig tartanak.

Frissült a FELVI adatbázis. Frissült a FELVI adatbázis a 2017-es adatokkal, melyek elérhetőek az Adatbankon keresztül. Az adatbázis a felsőoktatási felvételi jelentkezési lapok és a meghirdetett képzések/szakok 2001 és 2017 közötti adatait tartalmazza. Évenként három adatfájlból épül fel: 1. Intézményi adatok, 2. Jelentkezési adatok, 3. Személyes adatok.

Az Adatbank és a Kutatószoba 2018. augusztus 27-31. között zárva tart

2018.08.06.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Adatbank és a Kutatószoba 2018. augusztus 27-31. között zárva tart. Kérjük, hogy az adatkéréseket, illetve a kutatószobai munkájukat ennek figyelembe vételével tervezzék. Az Adatbank munkatársai emailban elérhetőek ez idő alatt, de számítani kell a lassabb ügyintézésre.

Személyi változások az Adatbankban

2018.07.10.

2018. július 2-tól Orosz Eszter személyében új munkatárssal bővült az Adatbank csapata. Eszter feladata többek között az Adatbanki adatkérések és a Kutatószobai projektek adminisztrálása. Előbbit az adatkeres@krtk.mta.hu email-címen, utóbbi esetén a kutatószoba@krtk.mta.hu címen kérjük intézni. Forduljanak hozzá bizalommal!

A Humán Tudományok Központjában megnyílt Magyarország első, a KSH telephelyén kívül működő kutatószobája

2018.07.09.

A Kutatószobában az MTA társadalomtudományi intézeteinek munkatársai és szerzőtársaik ellenőrzött körülmények között használhatnak olyan egyedülálló, egyéni és vállalati szintű adatokat tartalmazó állományokat, mint például a teljes körű népszámlálások és demográfiai regiszterek, valamint vállalati, kereskedelmi, innovációs és mezőgazdasági adatbázisok. A fejlesztés a KSH és az MTA KRTK több éves együttműködésének keretében, az Akadémia által biztosított források felhasználásával jött létre, az ünnepélyes megnyitójára 2018. április 20-án került sor.

A munka egy 12 terminállal felszerelt helyiségben végezhető, szigorú biztonsági rendszabályok betartásával, amit – egyebek mellett - egy tizennégy kamerával felszerelt megfigyelési rendszer biztosít. A Kutatószoba felügyeletét a KSH és az MTA KRTK Adatbankja közösen látják el. Az eredmények a KSH által elvégzett adatvédelmi ellenőrzés után hozhatók ki.

A Kutatószoba nagy lépést jelent azon az úton, melyen a modern társadalomtudományi kutatás halad. A most kialakított rendszer nem csak a régióban egyedülálló, hanem világviszonylatban is az élenjárók közé tartozik a technikai felszereltség, a kutatható adatvagyon és a hozzáférési feltételek szempontjából, komoly lendületet adva az empirikus kutatásnak.

A fejlesztés előzményeként 2014-ben, a KSH főépületében, három terminállal kezdte meg működését az első KSH-KRTK Kutatószoba. Működésének három éve alatt 31 kutatócsoport indított projektet, melyek részéről 2878 időpontfoglalást regisztráltunk. A saját telephelyű Kutatószobánk kihasználtsága a könnyebb hozzáférhetőségnek és a magasabb szolgáltatási színvonalnak köszönhetően sokkal intenzívebb: a megnyitása óta eltelt három hónap alatt 508 időpontfoglalást regisztráltunk, ami háromszoros növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A kutatási munka feltételeit ismertető dokumentumok letölthetők az Adatbank honlapjáról: https://adatbank.krtk.mta.hu/adatbazisok___kutatoszoba.

Személyi változások az adatbankban

2018.05.04.

Czeglédi Tibor 2018. június 1-jével távozik az Adatbankból. A feladatainak zömét az adatbanki adatkérések és a Kutatószobai adminisztráció bonyolítása tette ki. Tibor helyettesítése 2018. július 1-től megoldott, így az átmeneti, júniusi munkaerőhiány miatt az adatkérések átfutási idejének lényeges meghosszabbodásával lehet számolni. EZÉRT ARRA KÉRJÜK A KUTATÓKAT, HOGY A JÖVŐBENI ADATKÉRÉSEIKET MÉG MÁJUSBAN INDÍTSÁK EL, VAGY HALASSZÁK JÚLIUSRA. A Kutatószoba ez idő alatt is zavartalanul működik. A kellemetlenségért elnézésüket kérjük!

Az adatkérésekkel kapcsolatos leveleket az adatkeres@krtk.mta.hu címre várjuk.

Elérhető a Munkaerő-felmérés 2017. IV. negyedéves hulláma

2018.05.04.

A KSH Munkaerő-felmérésének harmonizált fájljait frissítettük a 2017. IV. negyedéves adatokkal. A harmonizált MEF az MTA KRTK kutatói számára továbbra is elérhető az Adatbankban. Az adatigénylés átfutási ideje hosszabbodott, az adatok csak a KSH engedélyével, a kutató által benyújtott kutatási terv elbírálása után férhetők hozzá. Az adatigénylési folyamat lebonyolításában az Adatbank munkatársai segítséget nyújtanak.

Új adatbanki elérhetőség!

2018.03.22.

Az adatkeres@krtk.mta.hu email címet az Adatbanki adatkérések kezelésének egyszerűsítése érdekében hoztuk létre.

További elérhetőségek:

kutatoszoba@krtk.mta.hu: a Kutatószobai adatkéréssel, a Kutatószoba használatával kapcsolatosan felmerülő kérdéseket továbbra is ezen keresztül kérjük intézni.

adatbank@krtk.mta.hu: az Adatbankot érintő egyéb kérdések (szerverek, jogosultságok, általános információk) tisztázására szolgál.

Elérhető a Bértarifa-felvétel 2016-os hulláma és a korábbi évek frissített verziója

2018.02.27.

A harmonizált Bértarifa-felvétel évtől függően 100-230 ezer munkavállalói megfigyelést tartalmazó adatbázis, mely elsősorban a kereseti szint és a kereseti arányok ismételt keresztmetszeti elemzésére alkalmas. Kérdezési egysége a telephely, megfigyelési egysége a dolgozó. A rekordok a telephelyen kiválasztott egyénekre, a telephelyre, a vállalatra (költségvetési intézményre), az ágazatra, valamint a földrajzi környezetre vonatkozó információkat tartalmaznak, 1986-ban, 1989-ben és 1992-től évente.

Figyelem: a 2017. évi Bértarifa-felvétel adatfelvételi munkálatai 2017 májusa helyett csak 2018 januárjában kezdődtek meg, a felméréssel kapcsolatos felelősség áthelyezése miatt. Valószínű, hogy az adatokhoz leghamarabb csak 2018 nyarán fogunk hozzájutni, és természetesen a minőségükkel kapcsolatban is a szokottnál erősebb előzetes kétségek merülhetnek fel.

Személyi változások az Adatbankban

2018.02.21.

Czethoffer Éva 2018. március 1-jétől szülési szabadságra távozik, az Adatbank helyettes vezetői feladatait Bálint Mónika (részmunkaidőben) és Tir Melinda veszik át.

Az Adatbankot érintő kérdéseket (szerverek, jogosultságok, általános információk, adatbázisok) az adatbank@krtk.mta.hu e-mail címre várjuk! Az ide érkező üzenetek az Adatbank minden munkatársának továbbításra kerülnek.

Személyes ügyintézésre hétfőtől péntekig 9.00-16.00 óráig van lehetőség a HTK épületében a B.3.20-as szobában. Az Adatbank elérhető a nyitvatartási időben a +36 (30) 989-03-41-es és + 36 (1) 224 6703 a telefonszámokon.

Megnyílt a kihelyezett KSH-KRTK Kutatószoba

2018.02.21.

Örömmel értesítünk Mindenkit, hogy a KSH-KRTK Kutatószoba a 2018. február 2-ától megkezdte működését a HTK épületében, a B.3.30-as szobában.

Nyitvatartási idő:

H-Cs: 9:00-16:00,

P: 9:00-13:00.

Az időpontfoglalás ugyanazon az elérhetőségen történik, mint eddig, viszont fontos különbség, hogy a Kutatószobába csak az léphet be, akinek arra az időszakra van érvényes foglalása. A már futó projektek változatlan módon és formában elérhetőek, de mindenkinek újra ki kell töltenie a "Titoktartási nyilatkozat"-ot minden projektre, amelyben részt vesz.

A KUTATÓSZOBAI BELÉPÉST KIZÁRÓLAG ANNAK ENGEDÉLYEZZÜK, AKI SZEMÉLYESEN ALÁÍRTA A TITOKTARTÁSI NYILATKOZATOT AZ ADATBANKBAN (B.3.20).

Ezért kérjük azokat, akik nem vettek részt a 2018. február 1-jén tartott kutatói tájékoztatón és/vagy nem adták le a "Titoktartási nyilatkozato(ka)t", az első használat előtt keressék fel az Adatbankot!

A Kutatószoba használatával kapcsolatosan felmerülő kérdéseket a kutatoszoba@krtk.mta.hu e-mail címre várjuk!

Elérhető a Munkaerő-felmérés 2017. III. negyedéves hulláma

2018.02.21.

A KSH Munkaerő-felmérésének harmonizált fájljait frissítettük a 2017. III. negyedéves adatokkal. A harmonizált MEF az MTA KRTK kutatói számára továbbra is elérhető az Adatbankban. Az adatigénylés átfutási ideje hosszabbodott, az adatok csak a KSH engedélyével, a kutató által benyújtott kutatási terv elbírálása után férhetők hozzá. Az adatigénylési folyamat lebonyolításában az Adatbank munkatársai segítséget nyújtanak

Szerverhozzáférési csomag módosítása

2017.09.05.

Az adatbanki szerverek költöztetése miatt a szerverhozzáférésekben szükséges a hivatkozott IP címek cseréje. Ehhez javasoljuk a "Find replace" program használatát, mely IDE kattintva letölthető.

MKE diplomadíj

2017.01.06.

Ezúton szeretnénk gratulálni Károlyi Róbert Viktor, volt adatbanki gyakornokunknak, aki 2016 decemberében elnyerte a Magyar Közgazdaságtudományi Egyesület diplomadíját, mellyel az ELTE alkalmazott közgazdaságtan alapszakjának hallgatójaként írt a „Bevándorlók munkaerő-piaci helyzete Magyarországon” című szakdolgozatát díjazták. Elemzéséhez az MTA-KRTK Kutatószoba 2011. évi népszámlálás adatait használta, témavezetője Köllő János volt. A szakdolgozat ITT elérhető.

Frissítettük az NMH munkanélküliségi adatbázist

2017.01.06.

Az NMH Munkanélküliségi adatbázis havi adatai területi szintre aggregálva tartalmazzák a regisztrált munkanélküliek létszámát különböző bontásokban. Az adatsorok 1990. decemberétől 2016. októberéig tartanak.

A GEO adatbázisról – Szirák példáján

2016.11.16.

A 2016-os sziráki konferencia keretében bemutatásra került a számlálókörzeti felbontású GEO adatbázis. Az adatbázis felépítését még nem fejeztük be, de bizonyos részei már használható információkat nyújtanak. Az adatbázist Szirák adataival teszteltük, és a konferenciára összeállítottunk egy kis “kiállítást”, ahol a sziráki lakosok ingázási lehetőségeire, valamint a falu szűkebb és tágabb környezetének munkaerőpiaci jellemzőire vonatkozó ábrákat és térképeket mutattunk be. A kiállítás diasora elérhető itt

A Munkaerő-felmérés legújabb hullámainak elérhetősége. Változások az adattartalomban.

2016.11.16.

A KSH Munkaerő-felmérésének harmonizált fájljai elérhetőek az Adatbankban 2016. I. negyedévéig bezárólag. Az adatok átadásának feltételeit a KSH jelentős mértékben szigorította.

1) Az adathozzáférést igénylő kutató ezentúl köteles kitölteni a KSH honlapján megtalálható anonimizált mikroadat-kiadási igénybejelentő adatlapot*. Ennek kitöltéséhez az Adatbank munkatársai segítséget nyújtanak.

*) http://www.ksh.hu/docs/szolgaltatasok/adatigenyles/anonimizalt_mikroadat_kiadasi_igenybejelento_adatlap.pdf.

2) További szigorítás, hogy 2014. II. negyedévétől már nem kaptuk meg a lakóhely településkódja változót (tazon). 2015-től a lakóhelyre vonatkozó legkisebb területi felbontás járás szintű. A KSH mereven elzárkózott attól, hogy a településkódot és a folytonos életkor-változót együtt kaphassuk meg. Mivel a pontos életkori adat hiánya lehetetlenné tenne egy sor – demográfiai folyamatokkal, gyermekneveléssel, iskolába járással és nyugdíjbavonulással foglalkozó – kutatást, inkább a településkódról mondtunk le. Ez fájdalmas veszteség, de nem tudtunk mit tenni, a KSH erős küldetéstudattal rendelkező adatvédő jogászai hajthatatlannak bizonyultak. Az Adatbank által harmonizált hullámok a lakóhely településkódjával és a TSTAR-ból képzett települési szintű változókkal együtt a Kutatószobában lesznek elérhetőek. További tájékoztatásért forduljanak az Adatbank munkatársaihoz!

3) Ugyanakkor kaptunk a lakó- és tartózkodási hellyel, etnikai hovatartozással kapcsolatos változókat, melyek a korábbi hullámokban nem szerepeltek.

A 2011-es Bértarifa állományok javítása

2016.11.16.

Javítottuk a 2011-es Bértarifa állományokon szereplő településkódokat. A vállalatok telephelyét jelölő változó hibásan került átadásra, az NGM-től kapott javított településkódokkal frissítettük, majd újrasúlyoztuk a 2011-es fájt

2014-es adatokkal frissült a NAV vállalati adatok adatbázis

2016.06.15.

A NAV cégszintű állományai a társasági adóbevallásra kötelezett vállalatoknak a mérleg és eredménykimutatásból származó főbb adatait tartalmazzák 2000-től 2014-ig, éves bontásban. Az egyes állományokban - évtől függően - 150-410 ezer vállalat szerepel.

Elérhetőek a 2012-es HKÉF adatok

2016.06.15.

A KSH Háztartási Költségvetési és életkörülmény adatfelvétele a 2012-es adatokkal frissült. Az adatbázis 1993-2011-ig tartalmazza a háztartások és az azokban élő személyek személyi és háztartási szintű bevételeit, valamint háztartási szintű fogyasztási kiadásait, saját termelését. Jelenleg a 2012-es évi adatokból csak a háztartások fogyasztási kiadásai állnak rendelkezésre.

Elérhető a T-Star új, 2014. évi hulláma

2016.05.31.

A Magyarországra vonatkozó empirikus területi vizsgálatok számára leggazdagabb tartalommal és legnagyobb területi részletezettséggel rendelkezésre álló információforrás a Központi Statisztikai Hivatal 1975-től működtetett Település Statisztikai Adatbázis Rendszere, a T-STAR. Az Adatbank által egységesített és ellenőrzött rendszer 1990-től kezdve évenként, tematikusan rendezve tartalmazza a KSH által gyűjtött vagy megkapott adatokat

Gyakornoki program 2016.

2016.05.24.

MTA KRTK Adatbank nyári gyakornoki program

Az MTA KRTK Adatbankja szakmai gyakornoki helyet biztosít BA és MA szakos hallgatók számára.

A gyakornoki program ideje:

4-6 hét

A gyakornoki program célja:

Az Adatbank működésének megismerése

A gondozott adatbázisokról és a hozzájuk kapcsolódó munkafolyamatokról átfogó ismeret szerzése

A GEO adatbázissal kapcsolatos munkákba történő bekapcsolódás. Erre épülő kutatásokban történő részvétel.

A program nyújtotta lehetőségek:

A jelentkező egyéni kutatási tervének megvalósítása az Adatbank adatbázisainak segítségével

Konzultációs lehetőség az Intézet kutatóival, bekapcsolódási lehetőség a KRTK futó projektjeibe

Részvétel feltételei:

BA/MA aktív hallgatói jogviszony nappali tagozaton, elsősorban közgazdasági illetve társadalomtudományi területen

Minimum négy befejezett félév

Használható angol nyelvtudás

STATA program ismerete

A jelentkezésnél előnyt jelent:

Térinformatikai ismeretek

Módszertani érdeklődés

A jelentkezés módja:

A jelentkezéseket a csatolt önéletrajzzal az adatbank@krtk.mta.hu címre várjuk 2016. június 8-ig.

Frissült az EU-LFS adatbázis

2016.02.19.

Az Adatbankban elérhetőek az EU-LFS adatok 2014-ig, melyek a megszokott módon, az Eurostattal kötött licenszszerződés értelmében, meghatározott kutatási célok megvalósítása érdekében használhatók.

Frissítettük az NMH munkanélküliségi adatbázist

2016.02.19.

Az NMH Munkanélküliségi adatbázis havi adatai területi szintre aggregálva tartalmazzák a regisztrált munkanélküliek részletes adatait. Az adatsorok 1990. decemberétől 2015. decemberéig tartanak

Kutatószobai output checking

2016.02.19.

Tájékoztatjuk a KSH-KRTK Kutatószobát használó kutatókat, hogy 2016. január 1-jétől a KSH-val kötött megállapodás értelmében a KSH-KRTK Kutatószobából kihozni kívánt kutatási eredmények ellenőrzése (output checking) térítésköteles. Az erre felhasználható összeg korlátozott, amely a Kutatószobában végzett munka arányában kerül kiosztásra a futó projektek között. Az OC keret elosztásáról és felhasználásáról szóló kimutatás az Adatbank honlapjáról (https://adatbank.krtk.mta.hu/adatbazisok___kutatoszoba) bejelentkezés után letölthető.

Adatbanki Tanácsadó Testület

2016.01.19.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2016. január 18-adikán tartott alakuló üléssel megkezdte működését az Adatbanki Tanácsadó Testület. A Testület a Kutatóközpont főigazgatójának és az Adatbank vezetőjének tanácsadó szerve, amely véleményt nyilvánít és javaslatot tesz az Adatbank működésével és tevékenységével kapcsolatos kérdésekben.

Az Adatbanki Tanácsadó Testület tagjai:

 • Köllő János elnök
 • Koós Bálint (RKI)
 • Muraközy Balázs (KTI)
 • Szíjártó Norbert (VGI)

Ünnepi nyitvatartás

2015.12.16.

A decemberi ünnepi szabadságolásokra való tekintettel tájékoztatni szeretnénk minden felhasználót, hogy az Adatbank 2015. december 16. és 2016. január 3. között zárva tart, ez idő alatt személyes ügyintézésére nincs lehetőség.

Új adatbázis az Adatbankban: GEO – Számlálókörzeti adatbázis

2015.09.02.

A GEO adatbázis 45 555 népszámlálási körzethez rendeli az összes magyarországi oktatási és egészségügyi intézményt, valamint vállalati telephelyet, továbbá, megadja a körzetek közötti elérési távolságokat, időket és költségeket. Az adatbázis a KSH, a Geox Kft, a Terra-Laky Kft, az AntaresNav Kft., a CEU és a KRTK közreműködésével készült, az MTA támogatásával, 2013-2015-ben.
Az adatbázis segítségével meghatározható, és gazdasági, oktatási valamint egészségügyi mutatókkal jellemezhető bármely számlálókörzet valamely távolság-kritérium alapján relevánsnak minősíthető környezete.
Az adatbázis könnyen bővíthető további, például kereskedelmi, ingatlanpiaci, mezőgazdasági információkkal. Az adatok a KRTK-KSH kutatószobában elérhető népszámlálási adatokhoz illetve vállalati regiszterekhez kapcsolva Magyarország eddig nem ismert mélységű térinformatikai képét nyújtják.
Az adatállomány Stata 13 formátumban érhető el. Az adatok – a vállalati telephelyi adatokat tartalmazó file kivételével – tudományos kutatási célra szabadon hozzáférhetők az OTKA által akkreditált kutatóhelyek kutató számára. A hozzáférés megadásáról – a felhasználási cél megvizsgálása alapján – a KRTK főigazgatója dönt. A vállalati telephelyi adatállomány a KRTK és a CEU egyedi engedélyével kutatható. Csatoljuk az adatbázis dokumentációját.

2013-as adatokkal frissült a NAV Vállalati adatok adatbázis 2015-09-02

2015.09.02.

A NAV cégszintű állományai a társasági adóbevallásra kötelezett vállalatoknak a mérleg- és eredménykimutatásból származó főbb adatait tartalmazzák 2000-től 2013-ig, éves bontásban. Az egyes állományokban - évtől függően - 150-410 ezer vállalat szerepel.

Elérhető a Bértarifa-felvétel 2014-es hulláma

2015.09.02.

A harmonizált Bértarifa-felvétel évtől függően 100-230 ezer munkavállalói megfigyelést tartalmazó adatbázis, mely elsősorban a kereseti szint és a kereseti arányok ismételt keresztmetszeti elemzésére alkalmas. Kérdezési egysége a telephely, megfigyelési egysége a dolgozó. A rekordok a telephelyen kiválasztott egyénekre, a telephelyre, a vállalatra (költségvetési intézményre), az ágazatra, valamint a földrajzi környezetre vonatkozó információkat tartalmaznak, 1986-ban, 1989-ben és 1992-től évente

Elérhető a T-Star új, 2013. évi hulláma

2015.07.24.

Elérhető a T-Star új, 2013. évi hulláma
A Magyarországra vonatkozó empirikus területi vizsgálatok számára leggazdagabb tartalommal és legnagyobb területi részletezettséggel rendelkezésre álló információforrás a Központi Statisztikai Hivatal 1975-től működtetett Település Statisztikai Adatbázis Rendszere, a T-STAR. Az Adatbank által egységesített és ellenőrzött rendszer 1990-től kezdve évenként, tematikusan rendezve tartalmazza a KSH által gyűjtött vagy megkapott adatokat.

Frissítettük az NMH munkanélküliségi adatbázist

2015.07.24.

Az NMH Munkanélküliségi adatbázis havi adatai területi szintre aggregálva tartalmazzák a regisztrált munkanélküliek részletes adatait. Az adatsorok 1990. decemberétől 2015. májusáig tartanak.

A KRTK Adatbankjában rejlő lehetőségek

2015.05.22.

Tisztelt Kollégák!

Ezúton szeretnénk megköszönni, hogy a 2015.05.21-én tartott, az MTA KRTK Adatbankjában rejlő lehetőségekről szóló előadáson nagy számban részt vettek.

Bízunk benne, hogy az előadással többek érdeklődését is felkeltettük, és továbbiakban még több KRTK-s kolléga veszi igénybe az Adatbank szolgáltatásait, akár adatigénylésről, akár az adatok elhelyezéséről legyen szó.

Az előadás anyaga ide kattintva letölthető, a későbbiekben felmerülő kérdések esetén is szívesen állunk rendelkezésre.

A további sikeres együttműködés reményében,
tisztelettel:

Köllő János és Czethoffer Éva

Új súlyok a MEF állományokon

2015.05.22.

2014 decemberétől a Munkaerő-felmérés adatainak teljeskörűsítése a 2011. évi népszámlálási adatokon alapul. Az összehasonlíthatóság biztosításához a negyedéves anonimizált mikroadat-állományokban a KSH 2006-ig visszamenően a 2011. évi népszámlálási adatok alapján korrigálta a súlyokat. Az új súlyokat kapcsoltuk az Adatbankban gondozott MEF állományokhoz.

Frissült az EU-LFS adatbázis

2015.05.22.

2015 tavaszától elérhetőek az EU-LFS adatok 2013-ig, melyek a megszokott módon, az Eurostattal kötött licenszszerződés értelmében, meghatározott kutatási célok megvalósítása érdekében használhatók.

Meghívó

2015.05.18.

Az MTA KRTK Adatbankjában rejlő lehetőségek bemutatása a regionális kutatók számára
Előad: Köllő János, az MTA KRTK tudományos tanácsadója, az Adatbank vezetője

Az előadás a következő témákat érinti:

 • Milyen céllal és mily módon használható az Adatbank? Az Adatbank tevékenységének bemutatása, melyben szó esik az adatbázisok szerkezeti átalakításáról, az adatok időbeli harmonizálásáról, az adathibák javításáról;
 • az adatszolgáltatók által rendelkezésre bocsátott és az Adatbank által feldolgozott állományok közti különbségek szemléltetése példákkal;
 • az Adatbank által gondozott fontosabb állományok bemutatása;
 • az előadás kiemelten kezeli azon állományok bemutatását, melyek regionális és egyéb területi színtű elemzésekre is alkalmasak.

Helyszín:MTA KRTK, 1112 Budapest, Budaörsi út 45. 804-807. sz. tanácsterem
Időpont:2015. május 21. (csütörtök) 10.30

Az előadáson minden KTI-s és VGI-s érdeklődőt is szívesen látunk.

Frissítettük az NMH Munkanélküliségi adatbázist

2015.02.25.

Az NMH Munkanélküliségi adatbázis havi adatai területi szintre aggregálva tartalmazzák a regisztrált munkanélküliek részletes adatait. Az adatsorok 1990. decemberétől 2014. decemberéig tartanak.

1910-es települési szintű népesség adatokkal bővült az Adatbank adatállománya

2015.02.25.

Az Adatbankban elérhető egy 1910-es települési szintű népesség adatokat tartalmazó adatbázis. Az állományban szereplő változók információt adnak a település népességszámán felül:

 • a település népességének anyanyelvéről;
 • vallásáról;
 • írni, olvasni tudók számáról;
 • a település lakóházainak számáról;
 • a foglalkoztatottak számáról.

Személyi változások az adatbankban

2015.02.25.

Bálint Mónika 2015. március 1-jétől szülési szabadságra távozik. Az Adatbank helyettes vezetői feladatait a távollét időszakában Czethoffer Éva látja el.
Elérhetőségei: czethoffer.eva@krtk.mta.hu, tel: 0630/965-2041

Frissült a FELVI adatbázis

2014.12.03.

Frissült a FELVI adatbázis a 2013-as adatokkal, melyek elérhetőek az Adatbankon keresztül. Így az adatbázis a felsőoktatási felvételi jelentkezési lapok és a meghirdetett képzések/szakok 2001 és 2013 közötti adatait tartalmazza.

Évenként három adatfájlból épül fel:

 1. Intézményi adatok
 2. Jelentkezési adatok
 3. Személyes adatok.

Frissült a KIR-Stat adatbázis

2014.10.22.

Frissült a közoktatási adatbázis a 2013-as adatokkal, melyek elérhetőek az Adatbankon keresztül.

A KIR-Stat adatbázis különböző szintenként, éves bontásban tartalmazza az adott évre vonatkozóan a köznevelési feladatot ellátó intézmények statisztikai adatait. A felvétel a köznevelési intézmények statisztikai adatszolgáltatásán alapul, az adatok gazdája az Oktatási Hivatal.

Személycsere az adatbankban

2014.10.01.

Az Adatbankban az elmúlt hónapban bekövetkezett személycsere miatt - szeptembertől Varadovics Kitti helyett ismét Bálint Mónika tölti be a helyettes vezetői pozíciót, részmunkaidőben - a feladatokat át kellett szerveznünk.

Az új felállásban a kapcsolattartók:

Általános információk: Szabó Endre (szabo.endre@krtk.mta.hu)

Adatbanki szerverekkel, jogosultsággal kapcsolatos kérdések, probléma-kezelés: Szabó Endre (szabo.endre@krtk.mta.hu)

Kutatószoba hozzáférés: Czeglédi Tibor (czegledi.tibor@krtk.mta.hu, +36 (30) 863-61-53)

Adatbázisok:

Munkaerő-felmérés: Czethoffer Éva (czethoffer.eva@krtk.mta.hu)

EU-LFS adatbázis: Czethoffer Éva (czethoffer.eva@krtk.mta.hu)

OMK településsoros munkanélküli adatok: Czethoffer Éva (czethoffer.eva@krtk.mta.hu)

Bértarifa állományok: Szabó Endre (szabo.endre@krtk.mta.hu)

Mérlegállományok: Szabó Endre (szabo.endre@krtk.mta.hu)

Kapcsolt APEH-Bértarifa állományok: Szabó Endre (szabo.endre@krtk.mta.hu)

Időmérleg: Szabó Endre (szabo.endre@krtk.mta.hu)

T-Star: Czeglédi Tibor (czegledi.tibor@krtk.mta.hu, +36 (30) 863-61-53)

Az Adatbank nyitva tartása: hétfőtől péntekig 9.00-16.00

Az Adatbank elérhető a nyitvatartási időben a +36 (30) 989-03-41-es telefonszámon.

MTA-KSH kutatószoba, új adatbázis az Adatbankban

2014.10.01.

MTA-KSH KUTATÓSZOBA

Kutatószoba nyitva tartása: hétfőtől csütörtökig 9.00-16.00, pénteken 9.00-13.00.

A KSH Kutatószobában hozzáférhető a "Teljes vállalati mérlegadatok" adatbázis. Elérhetősége: "INPUT_KSHMerlegadatok eljes_merleg"

A KSH készített egy dokumentumot amely a székhelyek vállalatokhoz való kapcsolásakor felmerülő problémákat tartalmazza: "teljes_merleg_adatokhoz_tajekoztato.docx". Ez a dokumentum szintén elérhető a kutatói felületen.

ÚJ ADATBÁZISOK AZ ADATBANKBAN

Országos reprezentatív cigányfelvétel 1971

Kemény István vezetésével 1971-ben reprezentatív adatfelvétel készült a magyarországi cigányság életkörülményeiről. A felvett anyagból – melynek kérdőívei részben megsemmisültek – a későbbiekben számítógépes fájlok keletkeztek. Az elkészült adatbázis 2912 tizennégy évesnél idősebb személy adatait tartalmazza, akik 1056 egy fedél alatt élő háztartáshoz tartoznak. (Az 1971-es felvételről készült beszámoló táblázatai szerint a minta 6395 személy adatait tartalmazta, akik közül 3510 fő volt 14 évesnél idősebb.)

Frissített adatbázisok, változások a MEF kérdőívekben

2014.10.01.

AZ ADATBANKBAN FELLELHETŐ, KÖZELMÚLTBAN FRISSÍTETT ADATBÁZISOK KÖRE

 • NMH Bértarifa-felvétel, 2013-ig
 • KSH Munkaerő-felmérés, 2014. I. negyedévig
 • KSH T-STAR adatbázis, 2012-ig
 • NAV Vállalati adatok, 2012-ig
 • Kapcsolt NMH Bértarifa-felvétel –NAV Vállalati adatok, 2011-ig
 • KSH EU-SILC adatbázis, 2011-ig.

Az adatbázisokról részletesebb leírás az adatbank.krtk.mta.hu oldalon található.

VÁLTOZÁSOK A KSH MEF KÉRDŐÍVEKBEN

A KSH MEF kérdőívei 2013. II. negyedévétől és 2014-től kisebb-nagyobb mértékben változtak, bővültek. A főbb változásokról összefoglaló ide kattintva elérhető.

The NEO unemployment updated

2013.09.09.

A KSH Munkaerő-felmérés hullámait frissítettük, javítottuk a személyeket azonosító sorszámot

2013.09.09.

A Munkaerő-felmérés a magánháztartásokra kiterjedő reprezentatív felvétel, melyet negyedévente vesz fel a Központi Statisztikai Hivatal. Minden megkérdezettre tartalmaz demográfiai adatokat, a 15-74 évesekre pedig gazdasági aktivitásra vonatkozó információkat. Az adatbázis mostantól az 1992.I. n.é. – 2013.I. n.é. közötti időszakra, harmonizált formában érhető el. A 2010. I. n.é. – 2012. I. n.é. közötti hullámokban javítottuk a személyek követésére alkalmas azonosítót.

Beszereztünk 3 MEF kiegészítő felvételt.

Ezentúl a következő kiegészítő felvételek adatállományai is rendelkezésre állnak: 2002. március-májusi Visszatérés a munkaerőpiacra, 2005. II. negyedéves Munkavégzés és családi kötöttségek, 2005. IV. negyedéves Visszatérés a munkaerőpiacra kiegészítő felvételek.

Elérhető a T-Star új, 2011. évi hulláma

2013.09.09.

A Magyarországra vonatkozó empirikus területi vizsgálatok számára leggazdagabb tartalommal és legnagyobb területi részletezettséggel rendelkezésre álló információforrás a Központi Statisztikai Hivatal 1975-től működtetett Település Statisztikai Adatbázis Rendszere, a T-STAR. Az Adatbank által egységesített és ellenőrzött rendszer 1990-től kezdve évenként, tematikusan rendezve tartalmazza a KSH által gyűjtött vagy megkapott adatokat

Frissítettük az NMH Munkanélküliségi adatbázist

2013.09.09.

Az NMH Munkanélküliségi adatbázis havi adatai területi szintre aggregálva tartalmazzák a regisztrált munkanélküliek részletes adatait. Az adatsorok 1990. decemberétől 2013. júniusáig tartanak

Ünnepi nyitvatartás

2012.12.03.

A decemberi ünnepi szabadságolásokra való tekintettel az alábbiakról szeretnénk tájékoztatni Önöket:

AZ ADATBANK ÜNNEPI NYITVATARTÁSA

Az Adatbank 2014. december 15. és 2015. január 5. között zárva tart, ez idő alatt személyes ügyintézésére nincs lehetőség. 2014. december 15. és december 19. között ügyeletet tartunk: Czethoffer Éva a +36 (30) 989-03-41 telefonszámon illetve a czethoffer.eva@krtk.mta.hu e-mail címen lesz elérhető. Kérjük, hogy az Adatbankot érintő ügyeket ennek figyelembevételével időzítsék.

A KSH KUTATÓSZOBA ÜNNEPI NYITVATARTÁSA

A Kutatószoba 2014. december 22. és 2015. január 5. között zárva tart.
A Kutatószobába kihelyezendő külső inputfájlokat kizárólag 2014. dec. 13-ig tudja a KSH befogadni, illetve a 2014. dec. 7-e után beadott outputok kiadását ebben az évben már nem tudja garantálni.

Az Adatbanki állományok listája a Kanadai Statisztikai Hivataltól beszerzett Adult Literacy and Life Skills Survey (ALL) adatbázissal bővült

2012.11.28.

Felvétel neve: Adult Literacy and Life Skills Survey (ALL)

Tartalom: A felnőtt népesség alapkészségei, írásbeliség a mindennapi életben és a munkahelyen

A kapcsolattartó és az adatokért felelős személy: Köllő János, MTA KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet

Az adatbázis és a dokumentáció nyelve: angol

A felvételben szereplő országok évek szerint:

2003-ban: Bermuda, Kanada, Olaszország, Norvégia, Svájc, USA
2006-ban vagy 2008-ban: Magyarország, Hollandia és Új-Zéland

Az adatállomány használata:

Az állományokat az MTA KRTK KTI kutatói kutatási és statisztikai célra szabadon használhatják. Az MTA KRTK KTI-n kívül más személynek vagy szervezetnek tilos másolatot készíteni vagy átadni. Tilos a mikro-adatokat más állománnyal összekapcsolni vagy bármilyen szoftver segítségével visszafejteni az anonimizált azonosítót a megfigyelések (személy, vállalat, intézmény) azonosításának érdekében. A szerző minden, az ALL mikro-adatokon alapuló publikációban köteles az alábbi szöveget szerepeltetni: „This analysis is based on the Statistics Canada Adult Literacy and Life Skills Survey (acquired in 2012). All computations, use and interpretation of these data are entirely that of (Name of Author(s) or Licensee).”

Frissítettük a KSH Munkaerő-felmérés hullámait

2012.09.04.

A Munkaerő-felmérés a magánháztartásokra kiterjedő reprezentatív felvétel, melyet negyedévente vesz fel a Központi Statisztikai Hivatal. Minden megkérdezettre tartalmaz demográfiai adatokat, a 15-74 évesekre pedig gazdasági aktivitásra vonatkozó információkat. Az egyes felvételekben negyedévtől függően 60-90 ezer fő szerepel. Az adatbázis mostantól az 1992.I. n.é. - 2012.I. n.é. közötti időszakra, harmonizált formában érhető el.

Elérhető a T-Star új, 2010. évi hulláma

2012.09.04.

A Magyarországra vonatkozó empirikus területi vizsgálatok számára leggazdagabb tartalommal és legnagyobb területi részletezettséggel rendelkezésre álló információforrás a Központi Statisztikai Hivatal 1975-től működtetett Település Statisztikai Adatbázis Rendszere, a T-STAR. A T-STAR elektronikus adatbázis, csak számítógépes állományként létezik. Az Adatbank által egységesített és ellenőrzött rendszer 1990-től kezdve évenként tartalmazza valamennyi, a KSH által gyűjtött vagy megkapott, s az adott évre vagy annak valamely időpontjára (lehetőség szerint december 31-re) településenkénti részletezettségben rendelkezésre álló települési adatok állományát. A T-STAR-ba integrálták az 1990-es és 2001-es népszámlálások települési szinten feldolgozott adatainak egy részét, valamint a KSH úgy-nevezett területi számjelrendszerét is